Sprawdzian
shadow: 1. Funkcja f każdej liczbie naturalnej dwucyfrowej przyporządkowuje sumę jej cyfr.
a) Podaj zbiór wartości funkcji f.
b) Czy funkcja f jest monotoniczna?
c) Podaj wszystkie argumenty, dla których wartość funkcji wynosi 6.
2. Dana jest funkcja f(x) = x2 + bx + (a – 1), określona w zbiorze liczb rzeczywistych.
a) Dla a = 1 i b = 0, rozwiąż graficznie nierówność f(x) ≥ –x + 2.
b) Wykaż na podstawie definicji, że jeśli b = 6 i a ∊ R, to funkcja f jest malejąca
w przedziale (–∞, –3).
3.Naszkicuj wykres funkcji okresowej f, której dziedziną jest zbiór liczb całkowitych i która
spełnia jednocześnie następujące warunki:
• okresem podstawowym funkcji f jest liczba 5
• ZWf ∊ <–1, 3>
• f(x) = 1 ⇔[(x = 5k ⋁ x = 1 + 5k) ∧ k ∊ C].
4.Funkcja f jest opisana za pomocą wzoru f(x)=x4−6x2+9/√1−|x+1|
. Wyznacz miejsca zerowe funkcji f.
5.Wykaż, że funkcja określona wzorem f(x)=3x2+2x+3/x2+1
, gdzie x ∊ R, przyjmuje najmniejszą
wartość 2, zaś największą 4.
19 lis 21:52
maniek: 1. a
zw=<1,18>
b nie
c x∊{15,51,33,42,24,60}
19 lis 21:57