Obraz i przeciw obraz funkcji
Maverick: Hej, znowu mam problem z zdankami, tym razem chodzi o obraz i przeciwobraz funkcji
Dla funkcji f podaj obraz zbioru A i przeciwobraz zbioru B:
f : N2 → N, f(m, n) = 3m · 6n
A = {2, 3, 4} × N,
B = {n ∈ N : n niepodzielne przez 729}.
Obraz to tak jakby zbiór wartości funkcji o ile dobrze rozumiem, więc dla F(A) powinno być:
[2,∞) przy założeniu że 0 należy do N ?
19 lis 21:47
Maverick: Sry od {9,∞)
19 lis 21:54
Maverick: A przeciw obraz f−1[B]={0}x[0,+∞]
19 lis 22:05
Maverick: ?
19 lis 22:05
Maverick: do góry !
19 lis 22:28
Godzio:
f[ A ] = f[ {2,3,4} x N ] = { f(m,n) : <m,n> ∊ {2,3,5} x N } = { 3m * 6n : m = 2 lub m = 3
lub m = 5 i n ∊ N} = { 32 * 6n : n ∊ N} U { 33 * 6n : n ∊ N } U {35 * 6n : n∊ N}
Teraz można pomyśleć, czy da się to jakoś uprościć
f−1[ B ] = { <m,n> ∊ N2 : f(m,n) ∊ B } =
= { <m,n> ∊ N2 : 3m * 6n ∊ {n ∈ N : n niepodzielne przez 729} } =
= { <m,n> ∊ N2 : 3m + n * 2n ∊ {n ∈ N : n niepodzielne przez 729} } =
Zauważmy, że 729 = 36, więc m + n < 6 i teraz trzeba wypisać wszystkie takie pary
19 lis 22:50
Maverick: f[A] to według mnie przedział od [9,∞) gdy weźmiemy za n=0 by był minimalny i potem przy n→∞
mamy do ∞ chyba?
19 lis 23:00
Godzio:
| | 1 | |
Obraz to zbiór punktów, a nie przedział, jak otrzymasz 9 |
| ? |
| | 4 | |
19 lis 23:11