.
Piotr 10: Tworzymy wszystkie liczby siedmiocyfrowe o cyfrach należących do zbioru {1;2;3;4;5;6}. Cyfry w
liczbie mogą się powtarzać.Ile jest takich liczb, w których:
a) cyfry 3 i 4 sąsiadują ze sobą a pozostałe cyfry są większe od 4;
b) cztery cyfry są równe 5 i pozostałe trzy cyfry różnią się między sobą;
c) co najmniej dwie cyfry są nie mniejsze niż 4 ?
Proszę o pomoc
19 lis 21:39
Piotr 10: 21*2*2=84
Ale to źle
19 lis 21:44
Mila:
Jakie propozycje?
19 lis 21:51
Piotr 10: Myślę, ale ciężko ciężko
19 lis 21:54
Saizou :

wiemy że liczby 4 i 3 muszą stać obok siebie , czyli mamy 6 opcji rozmieszczenia, możemy te
liczby przemieszać tworząc 34 lub 43 czyli będziemy mnożyć razy 2!, no i jeszcze trzeba
dopełnić liczbę aby miała 7 cyfr i muszą być one większe od 4 czyli 5,6, zatem 2
5 ostatecznie
mamy
6*2!*2
5
tak mi się wydaje
19 lis 21:55
Mila:
A) podpowiedź, zestaw (3,4) traktuj jak jeden element.
19 lis 21:57
Piotr 10: wynik się zgadza, kurde a zaczynałem tak jak Ty, też 2!*6 a potem doszedlem do wniosku, że to
źle
19 lis 21:57
Mila:
Saizou,
19 lis 21:57
Piotr 10: Robiłem tak samo jak Saizou, lecz doszedłem do wniosku po przeczytaniu ''Cyfry mogą się
powtarzać'', że będzie inaczej eh
19 lis 22:01
Mila:
Dalej, (b) i (c)
BEZENDU?
19 lis 22:03
Piotr 10: Próbuje zrobić
19 lis 22:04
Hajtowy:
b)
5 5 5 5 L L L
L 5 5 5 5 L L
L L 5 5 5 5 L
L L L 5 5 5 5
Ustawiliśmy je na 4 sposoby
Pozostałe liczby możemy ustawić na 5*4*3 sposoby

Odpowiedz jak brzmi?
19 lis 22:06
Piotr 10: b) 2100 c) 262 440
Proszę na razie nie wstawiać rozwiązań
19 lis 22:07
Hajtowy: Piotr 10, pytam się Ciebie

Jak wg Ciebie brzmi rozwiązanie tego co Ci napisałem
19 lis 22:08
Piotr 10: Nie wiem, nie znam się za bardzo
19 lis 22:09
Hajtowy: Tfu... źle Ci to zrobiłem

Ale wiem już jak

Jak dojdziesz do tego to powiedz...
Mała podpowiedź.
| | | |
Wybierasz 4 miejsca na cyfrę 5, czyli | ⇒pomyśl |
| | |
A na pozostałe: pierwszą na 5 drugą na 4, trzecią na 3 sposoby
19 lis 22:11
Hajtowy: c) proponuję zdarzenie przeciwne zrobić. będzie szybciej i wygodniej
19 lis 22:12
Piotr 10: b)
Na tyle sposobów mogę rozmieścić cztery cyfry, które są równe 5
potem 5*4*3=60
60*35=2100
Wyszło
19 lis 22:22
Mila:
Pięknie.
Ostatni punkt trudny, chyba że PW wymyśli łatwy sposób.
19 lis 22:23
Piotr 10: Myślę, zdarzenie przeciwne trzeba zrobić
Wkn=nk=279936
i teraz coś odjąć
19 lis 22:25
Piotr 10: Mila wyszło mi, nie wiem jak ale wyszło
19 lis 22:34
Hajtowy:
Wymyśliłem coś dla Ciebie ciekawego

Nie jest to rozwiązanie zadania dosłowne, lecz
częściowe. Teraz musisz ostro nad tym pomyśleć

a
y − ilość wszystkich liczb siedmiocyfrowych z cyfr {1, 2, 3, 4, 5, 6}
A'− 0 cyfr większych lub równych 4, lub 1 cyfra większa lub równa 4
x
y − liczby z cyfr {1,2,3}
| |
= ... wybieram miejsce dla liczby większej lub równej 4 |
| |
| |
= ... wybieram jedną ze zbioru {4,5,6} |
| |
x
z − na pozostałe miejsca ze zbioru{1,2,3}
|A'| = ...
19 lis 22:34
Piotr 10: Hajtowy zrobiłem
19 lis 22:34
Hajtowy: Gratuluję
19 lis 22:35
Piotr 10: Dzięki
19 lis 22:36