| pV | mR | ||
= | |||
| T | μ |
| p | mR | ρR | |||
= | = | ||||
| T | μ*V | μ |
| m | ||
jak wiadomo ρ= | zatem: | |
| V |
| p | μ | |||
ρ= | * | |||
| T | R |
⇒ r−nie Clapeyrona
? równanie Clapeyorna ma zastosowanie rowniez w chemii tak jak i
większość działów fizyki bo na nich opierają sie podstawy chociazby np elektroliza,
termodynamika czy symetrie kryształów−fizyka ciała stałego, ale fakt faktem mniej więcej do
1930 roku wkład chemików w nauce o materiałach niestety był wiekszy niz fizykow( badania
chemiczne własciwosci ciał stałych, reakcje oczyszczania, czy tez reakcje wytwarzania
materiałów), zmieniło to dopiero powstanie teorii sprężystości, dalej mechaniki kwantowej itp
na ktorej opiera sie obecnie mechanika ciał stałych.