matematykaszkolna.pl
. Piotr 10: Ile jest permutacji zbioru {a,A ,b,B,c,C ,d,D } takich, w których mała litera stoi przed dużą (niekoniecznie obok) np. acdDbBAC ? Tutaj jest rozwiązanie: http://www.zadania.info/d888/8582488 Nie rozumiem dlaczego korzystamy z kombinacji. Przecież kolejność jest ważna. Proszę o wyjaśnienie tego zadania bardziej emotka
19 lis 20:58
Mila: rysunek Po kolei wstawiamy literki parami: małą i dużą.
nawias
8
nawias
nawias
2
nawias

wybór dwóch miejsc z 8. powiedzmy 3 i 5− możemy teraz na jeden sposób wstawić litery a

i A,literka mała przed dużą (takie jest zdarzenie sprzyjające) zostało 6 miejsc , znowu dla literek b i B wybieram miejsca na
nawias
6
nawias
nawias
2
nawias

sposobów i znowu tylko jedno ustawienie nam odpowiada , powiedzmy : 7,8

itd. Jeśli niejasne , czekam na pytania.
19 lis 21:11
Piotr 10: Chodziło mi głównie, czy mam z góry założyć, że mała litera jest przed dużą literką. Ok dziękuję za pomoc emotka
19 lis 21:20
PW: Można też policzyć chytrym sposobem. Bierzemy dwie a, dwie b, dwie c i dwie d. Ustawiamy je w ciąg, czyli tworzymy permutacje z powtórzeniami. Jest ich − z uwagi na nierozróżnialność małych liter a, małych b, małych c i małych d
 8! 
(1)

.
 2!2!2!2! 
W każdym takim ciągu można tylko na jeden sposób wymienić po jednej małej literze na wielką, aby mała poprzedzała odpowiadającą jej wielką, a więc liczba szukanych ciągów jest taka sama.
 8! 7! 
Odpowiedź

=

.
 16 2 
Sposobem Mili jest

nawias
8
nawias
nawias
2
nawias
nawias
6
nawias
nawias
2
nawias
nawias
4
nawias
nawias
2
nawias
 8!6!4! 8! 
=

=

2!6!2!4!2!2! 2!2!2!2! 
(na szczęście dla mojego pomysłu to samo).
19 lis 21:56
Mila: A to Lisek Chytrusek, emotka
19 lis 22:01
PW: Wiesz, że pisałem to rozwiązanie dla Ciebie emotka
19 lis 22:05
Mila: emotka dla PW
19 lis 22:11