ciąg arytmetyczny
aasw: zbadaj czy ciąg jest arytmetyczny:
an=7
19 lis 20:54
bezendu:
ale tu chyba czegoś brakuje ?
19 lis 20:57
krystek: stały !
19 lis 20:58
aasw: an=(pi)n+(pi)
19 lis 21:00
bezendu:
an=πn+π
an+1=π(n+1)+π
an+1=πn+2π
πn+2π−(πn+π)
πn+2π−πn−π
π=const więc jest arytmetyczny
19 lis 21:02
krystek: an+1−an=r Podstaw i sprawdź (c jest arytm)
19 lis 21:02
aasw: a czy to zrobiłem dobrze:
an=5n2−1
an+1=5n2+10n+4
an+1−an=10n+3
ciąg nie jest arytmetyczny bo zależy od n.
dobrze?
19 lis 21:06
aasw: tzn. an+1=5n2−10+4
an+1−an=−10n+3
19 lis 21:07
bezendu:
a
n=5n
2−1
a
n+1=5(n+1)
2−1
a
n+1=5(n
2+2n+1)−1
a
n+1=5n
2+10n+4
5n
2+10n+4−(5n
2−1)
5n
2+10n+4−5n
2+1
10n+5
5(n+1) nie jest arytmetyczny
19 lis 21:10
aasw: ok prawie tak jak miałem dzięki za pomoc
ps. w finalnym powinno chyba być: 5(2n+1)
19 lis 21:12
bezendu: racja ! przepraszam
19 lis 21:16
aasw: a jak mam takiego wariata:
męczę się żeby ogarnąc jak ma wyglądac tutaj an+1
19 lis 21:20
5-latek: | | (n+1)2−9 | |
an+1= |
| = licz dalej |
| | n+1+3 | |
20 lis 00:38
kin.: Ludzie, ale jak to dalej obliczyć?
n2−9
an= →→→
n+3
(n+1)2 −9
an+1=→→→→→ i jak dalej?
n+1+3
r=an+1−an −− a następnie to obliczyć
Proszę o szybką odpowiedź
7 sty 15:27