F. kwadratowa
bartek: Wyznacz te wartości parametru m dla których jedno z rozwiązań równania mx2−(2m+1)x+m−2=0
jest ujemne a drugie większe od 5.
Jak ugryźć to zadanie? Jakie będą założenia?
19 lis 20:49
bartek: Pomoże ktoś bardzo proszę. Jestem bezradny
19 lis 21:02
bartek: Δ>0
a≠0
x1 * x2> 0
Dobrze?
19 lis 21:13
pigor: ..., niech
f)x)= mx2−(2m+1)x+m−2 i wydaje mi się (tak na szybko),
że wystarczy taki układ warunków (nierówności) :
m*f(5)< 0 i m*f(0)<0 ⇔ m(25m−5(2m+1)+m−2)< 0 i m(m−2)< 0 ⇔
⇔ m(16m−7)< 0 /:16 i 0< m < 2 ⇔ m(m−
716)< 0 i 0< m < 2 ⇔
⇔ 0< m<
716 i 0< m < 2 ⇔
0< m< 716 ⇔
m∊(0;716) ,
. ... i tyle, a ciekaw jestem bardzo co ty masz w odpowiedziach

. ...
19 lis 21:13
bartek: zgadza się z odpowiedziami
dzięki
19 lis 21:16
PW: 1. Parametr m nie może przyjmować wartości 0, gdyż wtedy równanie staje się liniowe − nie może
mieć dwóch rozwiązań.
2. Δ = 4m
2+4m+1 − 4m(m−2) = 12m + 9
Równanie ma 2 rozwiązania wtedy i tylko wtedy, gdy 12m + 9 >0 i m ≠ 0, to znaczy dla
Dla takich m
| | 2m+1 − √12m+9 | | 2m+1 + √12m+9 | |
x1 = |
| , x2 = |
| |
| | 2m | | 2m | |
| | 1 | | √12m+9 | | 1 | | √12m+9 | |
x1 = 1 + |
| − |
| , x2 = 1 + |
| + |
| . |
| | 2m | | 2m | | 2m | | 2m | |
| | 3 | |
Dla m>0 widać, że x2 > x1, zaś dla m∊(− |
| , 0) jest x2<x1. |
| | 4 | |
Dla obu wersji rozwiązać odpowiednie układy nierówności, czyli
dla m>0
x
1 < 0 i x
2 > 5
x
2<0 i x
1 > 5.
Zanim zaczniesz to liczyć, sprawdź czy nie pomyliłem się w rachunkach.
19 lis 21:24
PW: Moja wersja jest toporna wobec pigorowej
19 lis 21:26
bartek: dzięki
19 lis 21:31
Andrzej: Czy ktoś może mi wytłumaczyć skąd się wzięło założenie: m*f(5)< 0 i m*f(0)<0 ?
3 gru 17:22