Oblicz granicę funkcji trygonometrycznych.
Romek: Mam do Was ogromną prośbę − nie potrafię sobie poradzić z dwoma zadaniami:
a)lim sin3x ctg5x
x→0
tgx − sinx
b)lim
sin3x
x→0
Bardzo bym prosił o rozwiązanie tych dwu zadań.
Romek
19 lis 20:41
Romek: w zadaniu b ma być ułamek
Mam problem z operą pod linuksem
19 lis 20:44
Krzysiek: | | sint | |
a) korzystasz z tego,że: |
| →1 dla t→0 |
| | t | |
b)tgx=sinx/cosx, licznik do wspólnego mianownika, sin
3x=sinx(1−cosx)(1+cosx)
| | sint | |
i korzystasz z |
| →1 dla t→0 |
| | t | |
19 lis 20:48
Romek: a) a co zrobić z ctg5x?
19 lis 20:50
Romek: Dzięki Krzysiek − doszedłem do prawidłowych wyników w obu zadaniach.
| | cos | |
ctg= |
| , gdzie cos zmierza do 1 |
| | sin | |
19 lis 21:24