wartość bezwzględna
depe: Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego
równanie |x − 1| + |x + 3| = 4 rozwiązujemy w trzech przedziałach:
(−∞; −3>, (−3; 1>, (1; ∞) ?
19 lis 20:29
depe: oraz skąd wiadomo jakie mają być przedziały?
19 lis 20:30
bezendu:
|x−1|+|x+3|=4
1
0 (−
∞,−3)
−x+1−x−3=4
−2x−2=4
−2x=6
x=−3∉(−
∞,−3)
2
0 <−3,1)
−x+1+x+3=4
4=4∊<−3,1)
3
0 <1,
∞)
x−1+x+3=4
2x+2=4
2x=2
x=1∊<1,
∞)
Rozwiązaniem równania jest przedział <−3,1>
19 lis 20:34
Kamix:

A dla jakich wartości wyrażenie pod wartością bezwzględną ci się zeruje? Aby to sprawdzić
bierzesz: x−1=0, x=1, masz już jedną wartość. Druga wartość bezwzględna i to samo. x+3=0, z
tego masz, że x=−3. Zaznaczasz to wszytko na osi i musisz rozpatrzeć każdy z przedziałów.
Strzałkami wytyczyłem Ci przedziały. Musisz rozpatrzeć KAŻDY. Jak widać, pierwszy to od
(−
∞;−3>, drugi od <−3;0> no i trzeci, (0;+
∞) Mam nadzieję, że w miarę jasno objaśniłem.
19 lis 20:42
pigor: ..., może zainteresuje cię rozwiązanie takiego równania " w pamięci" .
a wynika ono z interpretacji geometrycznej wartości bezwzględnej (modułu)
różnicy x−a , czyli |x−a| − odległości liczby (punktu) x od liczby a na osi OX
i wygląda np. tak :
dane równanie
|x−1|+|x+3|= 4 oznacza, że szukamy takich
x=?, że suma
ich odległości od liczby 1 i −3 na osi liczbowej OX jest równa 4, czyli tu liczb x :
−3 ≤ x ≤ 1 ⇔
x∊[−3;1] − szukany
zbiór rozwiązań równania i to tyle . ...
19 lis 20:48
bezendu:
Kamix chyba głupoty gadasz

jakie 0 ?
19 lis 20:49
depe: po prostu pomylił, zamiast 1 wpisał 0, poza tym jest ok, dzięki już rozumiem
19 lis 21:23
depe: a skąd wiadomo jakie mają być nawiasy czy zamknięte czy otwarte?
20 lis 10:53
Piotr 10: Mógłby ktoś mi wytłumaczyć sposób rozwiązania tego zadania przez pigora ? Nie rozumiem
moment −3 ≤ x ≤ 1, wszystko wcześniejsze rozumiem
3 gru 15:29
Piotr 10: 
?
3 gru 18:24
KoŁo: pigor w pamięci sobie rozwiązał
3 gru 18:44
Mila:

Taki zapis :
|x−1|=2 oznacza, że odległość od liczby 1 na osi liczbowej jest równa 2, czyli x=3 lub x=−1.
Taki zapis |x−1|+|x+3|= 4 oznacza, że suma odległości liczb na osi liczbowej od liczby 1 i
liczby −3 jest równa 4, co oznacza,że to są liczby z przedziału <−3,1>.
Liczba wcześniejsza np. −4, to
odległość od (−3) jest równa 1, a od 1 jest równa 4
1+4≠4
liczba 3
Odległość od 1 to 2
odległość od −3 to 6
2+6≠4.
3 gru 18:59