Funkcja kwadratowa z parametrem.
Janek: Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów rozwiązań równania
x2−mx+m2−3m−2
jest największa?
Odp to m=3
19 lis 20:26
Piotr 10: 10 Δ≥0
20 x21+x22=f(m)
(x1+x2)2 − 2x1*x2=f(m)
19 lis 20:30
Janek: i potem przechodzę
b2a2−2ca=f(m)
tj.
m2−2(m2−3m−2)=f(m)
i potem mi wychodzą jakieś głupoty. dobrze to robię ?
19 lis 20:42
Piotr 10: Nie wiem nie sprawdzam, ale największa wartość będzie w wierzchołku tej funkcji f(m)
19 lis 20:44
Piotr 10: −m
2+6m+4=f(m)
odp m=3
19 lis 20:48