samouczek: rozwiąż nierównośc:
poprawna odpowiedz to x∊(1,6)
mi wyszło x∊ (−1;1) ∪ (6, +
∞)
pomoże ktos?
19 lis 18:41
Hajtowy: Wspólny mianownik.
| 6(x−1)+x(1−x) | |
| < 0 |
| (x−1)(1−x) | |
D=R−{1}
−x
2+7x−6
x
1=6
x
2=1
19 lis 18:44
samouczek: jaki delibl ze mnie to co w liczniku to ja rozkładałem na czynniki i przed nawias. boze.

dzieki hajtowy


uswiadomiłeś mnie
19 lis 18:45
samouczek: ale w sumie powinno wyjsc to samo. hmmm
19 lis 18:47
samouczek: jezu idiota ze mnie. dobra juz wiem gdzie popełniłem błąd
19 lis 18:48
samouczek: tak czy siak dalej nie wiem, bo skoro jest − przy x2 to ramiona paraboli są skierowane w dół.
a nierównosc jest < 0.
19 lis 19:01