matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż z potęgami
Daniela:
1. wykaż, że jeżeli a= 4 do potęgi
√
27
+ 8 oraz b= 8 do potęgi {12}+4 to a=16b 2. oblicz (
√
√
3
−
√
2
+
√
√
3
+ {2}
)
−2
3. oblicz i zapisz wynik w postaci potęgi 2: 4
3
* 48
2
/(1,5)
2
Proszę o pomoc
19 lis 18:39