przeksztalcenia
zadanie: Przeksztalcenie liniowe T zadane jest wzorem:
1) x'=−2x+y, y'=−x−y
2) T(x, y)=(2x−3y, −2x)
a) znajdz obrazy wersorow przez przeksztalcenie T
b) napisz macierz przeksztalcenia T
c) Znajdz rownania prostych ktore sa obrazami osi ukladu wspolrzednych przez przeksztalcenia T.
Zrob to dwoma sposobami: poslugujac sie rownaniami ogolnymi oraz rownaniem parametrycznym.
1)x'=−2x+y
y'=−x−y
a) e1=(−2,−1); e2=(1,−1)
b) m(T)= −2 1
−1 −1
c) os OX czyli (x, 0), os OY czyli (0, y)
a dalej co do czego podstawic?
2) T(x, y)=(2x−3y, −2x)
x'=2x−3y
y'=−2x
a) e1(2,−2); e2(−3,0)
b) m(T)= 2 −3
−2 0
c)
poprosilbym o sprawdzenie a) i b) i pomoc w c)
19 lis 18:34
Mila:

c) Oś OX: y=0 równanie ogólne bo masz 0*x+y=0
Oś Oy: x+0y=0⇔x=0 równanie ogólne
x'=−2x+y⇔x'−y=−2x
| | x'+y' | |
y'=−x−y⇔y'+x=−y podstawiam do pierwszego: x'+y'+x=−2x⇔x'+y'=−3x, x= |
| |
| | −3 | |
do drugiego
| | 1 | | 2 | |
Oś OX: y=0 po przekształceniu: |
| x'− |
| y'=0⇔x'−2y'=0⇔x−2y=0 |
| | 3 | | 3 | |
Sprawdź na dwóch punktach osi (0,0), (1,0) obrazem prostej jest prosta, bo to jest
przekształcenie afiniczne, dalej sam, po kolacji więcej.
19 lis 19:51
zadanie: dziekuje
wroce do tego jutro
bo teraz juz ide spac
19 lis 22:00
Mila: 
dobranoc.
19 lis 22:01
zadanie: os OY: x=0
−x'−y'=0
x+y=0 dobrze?
20 lis 17:16
Mila:
Tak.
20 lis 17:24
zadanie: a parametrycznie?
os OX: y=0
punkt nalezacy do tej prostej to (x, 0) i wektor rownolegly do tej prostej [1, 0]
rownanie parametryczne:
x'=x+t→x=x'−t
y'=0
czyli: wstawiam do przeksztalcenia:
x'=−2(x'−t)+0=−2x'+2t
y'=−(x'−t)−0=−x'+t
dobrze?
20 lis 17:35
zadanie: ?
20 lis 21:08
zadanie: | | 2 | |
Przeksztalcenie afiniczne zadane jest wzorem T(x, y)=(3x+4y+1, 4x−3y− |
| ) |
| | 3 | |
a) znajdz obrazy wersorow osiowych przez to przeksztalcenie.
b) dany jest pewien kwadrat o boku a. Jakie jest pole obrazu tego kwadratu przez
przeksztalcenie T.c) Jakie figury sa obrazami rownolegloboku R zbudowanego na wektorach [1,1]
i [2, 0] zaczepionych w punkcie (0,−1) pod wplywem tego przeksztalcenia. (rownanie
parametryczne rownolegloboku).
a)
wersory osiowe to chyba wersory jedostkowe
e
1=[1, 0]; e
2=[0, 1]
e
1': x'=4 e
2': x'=5
b) P(K)=a
2
P(L(K))=Idet(3 4 I *P(K)=25a
2
4 −3)
c) czy to obowiazuje rowniez do przeksztalcenia afinicznego? zaloze, ze tak
v=[1,1]
w=[2,0]
A(0,−1)
A+tv+sw ; t,s ∊ [0,1]
(x, y)=(0, −1)+t[1,1]+s[2,0]=(t+2s, −1+t)
podstawiam do przeksztalcenia T:
x'=3(t+2s)+4(−1+t)+1=3t+6s−4+4t+1=7t+6s−3
| | 2 | | 2 | | 7 | |
y'=4(t+2s)−3(−1+t)− |
| =4t+8s+3−3t− |
| =t+8s+ |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 7 | |
T(x, y)=(−3, |
| )+t[7,1]+s[6, 8] |
| | 3 | |
sprawdzam rownoleglosc wektorow [7,1] i [6, 8]
(jesli sa rownolegle to obrazem bedzie punkt lub odcinek a jezeli nie to rownoleglobok)
det(7 6 =56−6=50≠0 liniowo niezalezne czyli obrazem jest rownoleglobok
1 8)
moglbym prosic o sprawdzenie tych zadan?
21 lis 20:18
Mila:
Pytanie , czy to przekształcenie zachowuje prostopadłość prostych, czy obrazem kwadratu jest
kwadrat.
21 lis 21:50
zadanie: rownoleglobok
21 lis 22:01
zadanie: ale tam jest wyznacznik przy obliczaniu pola
21 lis 22:10
Mila:
Zauważyłam.
Dobranoc
21 lis 22:11
zadanie: ale dobrze zrobilem te trzy podpunkty?
21 lis 22:17
zadanie: ?
22 lis 17:22
Mila:

Miałam nadzieję,że ktoś Ci odpowie.
Poczytam, to odpowiem, w tej chwili wydaje mi się, że dobrze.
Liczyłam.
22 lis 17:59
Mila:
Zgadza się.
23 lis 16:02
zadanie: dziekuje bardzo
23 lis 19:06