Układ równań + rozwiązanie szczególne
Abso: Hej, mam problem z zadaniem, ktorego tresc brzmi nastepujaco:
Rozwiąż układ równań metodą eliminacji Gaussa i znajdź jedno rozwiązanie szczególne:
5x1 + 3x2 + 5x3 + 12x4 = 10
2x1 + 2x2 + 3x3 + 5x4 = 4
x1 + 7x2 + 9x3 + 4x4 = 2
O ile pierwszą część zadania potrafię zrobić (eliminować Gaussem), to nie mam pojęcia jak
znaleźć jedno rozwiązanie szczególne. Mam do zrobienia dużo takich zadań, a dobrze byłoby mieć
chociaż jedno, które posłużyło by jako wzór:< Po wyeliminowaniu Gaussem nie wiem jak to
zadanie dalej ugryźć... Pomocy!
19 lis 18:19
wredulus_pospolitus:
już kiedyś dokładnie to samo zadanie tłumaczyłem
napisz jakie rozwiązanie 'ogólne' Ci wyszło
teraz wystarczy podstawić konkretną liczbę pod parametr(−y) które Ci wyszły w rozwiązaniu
'ogólnym' i masz rozwiązanie 'szczególne'
19 lis 18:22