Oblicz granice ciagu
Kamil: Kolejny przyklad, proszę o potwierdzenie odpowiedzi lub wytkniecie bledow:
n→∞ lim √n2 + 7 − n/√n2 + 2 − n
Wedlug mnie to bedzie:
= n√1+7/n2 − n/n√1+2/n2 − n = n(√1+7/n2 − 1)/n(√1+2/n2 − 1) = √1+7/n2 −
1/√1+2/n2 − 1
7/n2 oraz 2/n2 dąża do 0 wiec lim = 1−1/1−1 = 0 ?
19 lis 18:13
wredulus_pospolitus:
nie nie nie
| | 1−1 | | 0 | |
otrzymujesz |
| = |
| <−−− symbol nieoznaczony  |
| | 1−1 | | 0 | |
19 lis 18:17
Kamil: i co w takim przypadku? Tego akurat nie wiedzialem, jak mam zapisac odpowiedz? Ale sposob
rozumownia poprawny oprocz wyniku, tak?
19 lis 18:21
wredulus_pospolitus:
przekształcić:
| √a − b | | √a − b | | √a + b | | √c + d | |
| = |
| * |
| * |
| = |
| √c − d | | √c − d | | √a + b | | √c + d | |
| | (a−b2)*(√c + d) | |
= |
| |
| | (c−d2)*(√a−b) | |
19 lis 18:25