.
Piotr 10: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=x
2+ I log
x2013 I * log
2013x
x>0 ⋀ x≠1
Pierwszy przypadek, gdy
log
x2013 ≥ 0
I na tym zatrzymałem się, proszę o podpowiedź
19 lis 17:58
Bizon:
| | |logx2013| | |
f(x)=x2+ |
| |
| | logx2013 | |
1
o dla log
x2013>0
f(x)=x
2+1
2
o dla log
x2013<0
f(x)=x
2−1
19 lis 18:09
Piotr 10: Ok. Tylko teraz mam problem jak rozwiązać
logx2013 ≥ 0
Czy tego nie trzeba w ogóle ?
19 lis 18:11
Bizon:
1. czy log
x2013 może równać się ZERO

?
19 lis 18:14
Piotr 10: x0=2013
1≠2013
Więc nie może
19 lis 18:15
Bizon:
−
19 lis 18:16
Piotr 10: A jak z tą nierównością, mam to rozwiązać? A jak tak, to jak ?
19 lis 18:16
Bizon:
... więc wszystko jasne
rysuj f(x) dla x<0
f(x) dla x>0
i ustalaj zbiór wartości
19 lis 18:18
Piotr 10: ale x>0 i x≠1 ?
19 lis 18:19
Bizon:
... popatrz uważnie co napisałem wyżej ...w poście z 18:09
19 lis 18:21
Piotr 10: logx2013 > 0
Jak mam to rozwiązać ?
19 lis 18:22
Bizon:
... masz rację ...to założenia
19 lis 18:22
Mila:
No pomyśl, musisz podać przedziały .
dla x∊(0,1) funkcja będzie malejąca ⇔logx2013 jaki ma wtedy znak?
dla x>1 funkcja rosnąca⇔
Łatwiej byłoby dla Ciebie( tak mi się zdaje) , gdybyś zamienił na log2013x
19 lis 18:22
Bizon:
a po co Ci to rozwiązywać .... or się uparł −
19 lis 18:23
Piotr 10: Zamieniałem i
(log2013x)−1 > log20131
Ale nie umiem tego rozwiązac
19 lis 18:24
Piotr 10: No jestem uparty często
19 lis 18:25
Bizon:
czyli
| | |logx2013| | |
f(x)=x2+ |
| |
| | logx2013 | |
19 lis 18:33
Mila:

D: x>0 i x≠1
log
2013(x)<0 dla x∊(0,1)
log
2013(x)> dla x>1
I to wystarczy do zadania.
Teraz napisz wzory f(x)
19 lis 18:35
Bizon:
| | | |
| |
 | |
19 lis 18:36
Piotr 10: log
x2013 > 0
?
19 lis 18:37
Mila:
Miał być wzór f(x)
19 lis 18:39
Piotr 10: post 18:37 napisałem wcześniej, nie widziałem tego co Ty napisałaś.
f(x)=x2+1 dla x>1 D−1=(2;+∞).
lub
f(x)=x2−1 dla 0<x<1 D−1=(−1;0)
ODP: ZWf=(−1;0) u (2;+∞).
Tak?
19 lis 18:43
Piotr 10: f(x)=x
2+ I log
x2013 I * log
2013x
Założenie:
x > 0
x≠1
| | log2013x | |
f(x)= x2+ |
| |
| | I log2013x I | |
I przypadek, gdy
log
2013 x > 0⇒ x∊(1;+
∞)
log
2013 x ≠0, bo 2013
0≠x ⇔ 1≠x
f(x)=x
2+1
D
−1=(2;+
∞)
II przypadek, gdy
log
2013x < 0 ⇒ x∊(0;1)
f(x)=x
2−1
D
−1=(−1;0)
ZWf=(−1;0) u (2;+
∞).
Teraz chyba lepiej
19 lis 19:00
Mila:
W porządku.
19 lis 19:06
Misia201: Jak rozwiązać logarytm:
19 lis 19:06
Piotr 10: Ok, dziękuję
19 lis 19:07
Misia201: Proszę pomocy na serio mam ten logarytm na jutro i nie ogarniam..
19 lis 19:11
Misia201: ...
19 lis 19:16