Oblicz
Jimmy: √7−4√3
Będzie ktoś tak dobroduszny i wyjasni mi na powyższym przykładzie metodę rozw. takiego
wyrażenia?
Wiem tylko że łaczy sie to z wzorem skróconego mnożenia na sześciany.
Stąd moje pytanie jak rozpoznać że to wzór skróconego mnożenia skoro nigdzie nie mam podanych
ani sześcianów ani tym bardziej iloczynu ?
Wyjaśni ktoś na przykładzie?
19 lis 17:46
daras: GG:2489859
można to spróbowac rozpisać na różnicę dwóch pierwiastków
√7−4√3=
√a−
√b , po podniesieniu obustronnie do kwadratu mamy
7−4
√3=a−2
√ab+b, czyli
7 = a+b , 2
√3 =
√ab
| | 14+√2 | | 14−√2 | |
rozwiązaniem są dwa: a = |
| , b = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 14−√2 | | 14+√2 | |
lub a = |
| , b = |
| |
| | 4 | | 4 | |
20 lis 14:30