WIELOMIANY
THIRTEEN_13: Dla jakich wartości parametru a i b wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x)
W(x) = x4 − x3 −9x2 + ax + 2
P(x) = x2 +2x + b
19 lis 17:38
19 lis 18:39
Mila:
Np, tak
1) ( x2 +2x + b)*(x2+cx+d)=x4 − x3 −9x2 + ax + 2
wymnożyć, porównać współczynniki, rozwiązać równania.
albo
2) podzielić W(x) przez P(x) i resztę zależną od a i b przyrównać do zera.
Dasz radę?
19 lis 19:03
THIRTEEN_13: Postaram się
19 lis 20:12
Mila:
Jeśli Ci nie wyjdzie pisz, mam na kartce.
19 lis 21:25