prosze o pomoc
ola: mam wielomian x3 − 6x + 7 = 0 potrzebuje znalezc x, jak to zrobic?
19 lis 17:22
ppp: można by to rozbić na:
x
3+x−7x+7=0
x(x
2+1)−7(x−1)=0
x
2+1=sprzeczność
x=0 i x−1=0
x=1
chyba będzie w porządku
19 lis 17:36
mephiu: nie nie jest w porządku
19 lis 17:40
Jimmy: Jaki wynik ?
19 lis 18:01
Piotr 10: To równanie nie ma pierwiastków wymiernych.
19 lis 18:02
Jimmy: Deltą to wylicz.
19 lis 18:03
Piotr 10: Deltą ? To pokaż mi wzór na deltę, gdy mamy równanie trzeciego stopnia
19 lis 18:04
Jimmy: Mój błąd.
19 lis 18:06
19 lis 18:08
19 lis 18:11