Oblicz granicę ciągu
Kamil: Witam.
Proszę o potwierdzenie odpowiedzi lub o wyjaśnienie popełnionych błędów:
Oblicz: (n→∞) lim 1 + 4 + 7 + ... + (3n − 2)3n2
I teraz tak: wyrazenie w liczniku przekształcilem przy uzyciu wzoru na sume wyrazow: Sn =
n+12 n i wyszlo mi ze licznik to: 9n2 − 9n + 22
i otrzymałem ze an to 9n2 − 9n + 26n2 i wynik otrzymalem:
lim = 3/2
Proszę o odpowiedz.
Pozdrawiam
19 lis 17:19
Krzysiek: | | 1 | |
suma w liczniku wynosi |
| (3n−1)n |
| | 2 | |
19 lis 17:28
Kamil: Czyli to ostatnie n we wzorze to ilośc wyrazów a nie ostatni wyraz, tak?
Wiec lim = 1/2?
19 lis 17:33
Krzysiek: tak i tak.
19 lis 18:04
Kamil: Dziekuję
19 lis 18:05