Funkcje wymierne-WAZNE!!
pacpac: 1.) Wyznacz dziedzinę wyrazenia i zapisz je w najprostszej postaci:
a
3 + 8 a
2 − 4
______ : ____________
2a − 3 2(a−3/2) (a−2)
2.) Rozwiaz równania:
a) 1 x+3
____ = _____
3x+2 4x+4
x−2 3
b) 1+ _____ − ___ = 0.
x+2 x+1
3.) Dana jest funkcja:
2x−1
f(x)= ______
−x+3
a) oblicz dla jakich argumentów dana funkcja przyjmuje wartości nieujemne
b) przedstaw wzór tej funkcji w postaci kanonicznej
c) wyznacz równania asymptot wykresu tej funkcji
4.) Rozwiąż nierównosc:
|x−2|
_______ ≤ 2.
|x−2| − 1
Z GÓRY DZIEKUJE ZA POMOC