A, B są zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω .
tośka: Hej,
A, B są zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω . Wykaż, ze jeśli P(A) = 0,9 i P(B) = 0,7 , to
P(A∩B') ≤ 0,3 (B' oznacza zdarzenie przeciwne do zdarzenia B) .
Ktoś chętny aby pomóc mi wytłumaczyć? Proooszę

poziom : matura roz.
19 lis 16:48
tośka: mój sposób myślenia jest następujący:
Z : P(A) = 0,9 ; P(B) = 0,7
I : P(A∩B') ≤ 0,3
z własności prawdopodobieństwa :
P(B') = 1 − P(BP
P(B') = 1 − 0,7
P(B') = 0,3
z następnej własności prawdopodobieństwa :
P(A∩B') ≤ P(A) , gdyż A∩B' ⊂ A
i P(A∩B') ≤ P(B') , gdyż A∩B' ⊂ B'
P(A∩B') ≤ 0,9 ∧ P(A∩B') ≤ 0,3 ⇒ P(A∩B') ≤ 0,3
dobrze? bo jestem bardzo niepewna rozwiązania
19 lis 16:56