czy istnieje taki wzór na pole równoległoboku że:
kamczatka:

czy istnieje taki wzór na pole równoległoboku że:
P=2a P=4b ?
Bo jest taki w moim rozwiązaniu zadania.
19 lis 16:33
Piotr 10: To zależy wszystko od zadania
19 lis 16:34
krystek: ? Zalezy jakie masz warunki
P=a*h=a*b*sinα
19 lis 16:35
kamczatka: Wysokości równoległoboku mają długość 2 i 4. Oblicz pole równoległoboku wiedząc, że jego obwód
wynosi 30.
19 lis 16:37
krystek:
a*2=b*4
2a+2b=30⇒a+b=15⇒a=15−b podstaw do pierwszego i licz
19 lis 16:41
kamczatka: właśnie nie wiem czemu 2a=4b bo mam tam napisane że P=2a P=4b ale czemu ?
19 lis 16:42
krystek:

P=bok * wysokośc padająca na ten bok
19 lis 16:44
kamczatka: ok dzięki wielkie.
19 lis 16:48