matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Piotr 10:
1
1
Oblicz prawdopodobieństwo P(A' U B'), jeśli P(A')=
, P(B')=
i P(A U B)=1.
4
2
Z prawa de Morgana, P(A' U B'),=P( (A∩B)' ) P(A')=1−P(A)
3
P(A)=
4
P(B')=1−P(B)
1
P(B)=
2
P(A U B)=P(A)+P(B) − P(A∩B)
3
1
1=
+
− P(A∩B)
4
2
1
P(A∩B)=
4
P( (A∩B)' ) =1 − P(A∩B)
3
P( (A∩B)' )=
4
3
P( (A∩B)' )=P(A' U B')=
4
OK?
19 lis 16:30
Mila:
Dobrze.
19 lis 16:50
Piotr 10:
Dziękuję
19 lis 16:51