Długości ramion i krótsza
[N[ELO]]:

Długości ramion i krótsza podstawa trapezu maja po 10cm. Wyznacz jego dłuższą podstawę tak, aby
pole trapezu było największe

proszę o wskazówki.
Mam:
i rysunek: i tyle xd
19 lis 16:05
19 lis 16:08
[N[ELO]]: tak tylko ja nie wiem ile ma wysokość
19 lis 16:10
krystek: Masz wyznaczyć w zależności od x lub h Zasugeruj się poprzednim zad
| | 10+2x+10 | |
P= |
| *h h2=102−x2 |
| | 2 | |
19 lis 16:13
[N[ELO]]: możemy zapisać h=
√100−x2 ale co dalej
19 lis 16:17
krystek: Zad na ekstremum(Lo czy studia?
19 lis 16:21
[N[ELO]]: z pochodnej to się liczy

można powiedzieć że studia
19 lis 16:21
krystek: ok
19 lis 16:22
[N[ELO]]: co dalej?
19 lis 16:23
[N[ELO]]: moge dać że p(x)=(10+x)*(p{100−x2) moge nie xd?
19 lis 16:24
krystek: tak
19 lis 16:25
[N[ELO]]: czyli jedno miejsce zerowe to −10 a drugie?
19 lis 16:26
[N[ELO]]: z tego √100−x2
19 lis 16:26
krystek: Punkty podejrzane o ekstremum to m zerowe pochodnej− warunek konieczny.
19 lis 16:27
[N[ELO]]: czyli miejscem zerowym tego √100−x2 ile jest równe. nie umiem tego aż tak dobrze xd
19 lis 16:29
19 lis 16:31
[N[ELO]]: czyli teraz pochodną obliczyć z postu z 16:24?
19 lis 16:33
krystek: tak
19 lis 16:34
[N[ELO]]: | | 1 | | 1 | |
mam √100−x2+(10+x)* |
| * |
| proszę o dalsze obliczenia bo się załamie |
| | 2 | | (100−x2)2 | |
xd
19 lis 16:39
krystek: Ja nie liczę ale to jest źle (√100−x2)'=...
19 lis 16:43
[N[ELO]]: to jak to ma wyglądać?
19 lis 16:44
krystek: a policz (√Δ)'=...
19 lis 16:46
[N[ELO]]: czyli 0?
19 lis 16:48
[N[ELO]]: 
19 lis 16:51
krystek: Chciałam Tobie wyjaśnić obl pochodnej f złożonej (p{Δ])'=(√Δ)'*Δ'
To inaczej: oblicz(√x)'
19 lis 16:56
[N[ELO]]: moge prosić o wyjaśnienie tego bo nie wiem. Napisz obliczenia, to sobie dojdę do tego
19 lis 16:58
[N[ELO]]: od h siedze nam tym jednym zadaniem..
19 lis 17:00
[N[ELO]]:
19 lis 17:04