Liczba dziesiętna
Małgosia: Liczba dziesiętna 160 to w systemie ósemkowym...
213
240
610
168
19 lis 15:38
Jasiek: 240
19 lis 15:59
daras:
22 sie 13:32
Janek191:
spr.
16010 = 2*82 + 4*81 + 0*80 = 2*64 + 32 + 0 = 128 + 32 + 0 = 2408
22 sie 13:52
Hajtowy:
System ósemkowy: 240
System dziesiętny: 160
22 sie 13:54
daras: to już było w zeszłym roku
22 sie 14:11
IRON:
Najłatwiejszy sposób zamienić160 na binarny czyli 10100000 i teraz dzielisz od tyłu co trzy
miejsca
10 100 000
2 4 0
A na hexa oddzielasz od tyłu co 4 miejsca
1010 0000
A 0
Pozdro
22 sie 14:25
Bogdan:

160
(10) = 240
(8)
160 : 8 = 20 i reszta 0
20 : 8 = 2 i reszta 4
22 sie 14:56
Bogdan:

podobnie 160
(10) to w systemie siódemkowym 316
(7)
160 : 7 = 22 i reszta 6
22 : 7 = 3 i reszta 1
Sprawdzenie: 3*7
2 + 1*7
2 + 6*7
0 = 147 + 7 + 6 = 160
22 sie 15:04