Ile wynosi
Małgosia: Ile wynosi liczba dwójkowa 0111111 w systemie dziesiętnym ?
a. 60
b. 36
c.111
d. 63
19 lis 15:22
jakubs: odpowiedz d
19 lis 15:25
Małgosia: Dzięki wielkie ! Mam jeszcze pytania jakbyś mógł pomóc.
Ile wynosi liczba szesnastkowa 2C w systemie dziesiętnym ?
a. 44
b. 20
c. 24
d. 12
Ile wynosi liczba szesnastkowa 100 w systemie dziesiętnym
a. 320
b. 116
c.160
d. 256
19 lis 15:28
jakubs: w pierwszym odpowiedz a
w drugim odpowiedz d
19 lis 15:31
Adilnho: 2c hex = 44 dec
100 hex = 256 dec
19 lis 15:32
Małgosia: Dziękuję Wam bardzo !
19 lis 15:36
Małgosia: A liczba dziesiętna 160 to w systemie ósemkowym ?
a. 213
b. 240
c. 610
d. 168
19 lis 15:45
Trivial:
Małgosia, zamiana systemów jest bardzo prosta. Robi się to tak:
160 : 8 = 20 reszta 0
20 : 8 = 2 reszta 4
2 : 8 = 0 reszta 2
I sklejamy reszty od końca: 240
19 lis 15:52
Małgosia: A liczba dziesiętna 88 to w systemie ósemkowym ile ?
19 lis 16:04
jakubs: 130
19 lis 16:06
Małgosia: A liczba ósemkowa 100 w systemie dziesiętnym ?
19 lis 16:13
jakubs: 64
19 lis 16:13
Małgosia: Dziękuję bardzo
19 lis 16:18