matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Piotr 10:
1
A i B są takim zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω , że P (A ∖ B) = P (B ∖A ) =
i
7
P (A ′ ∪ B′) = 1 . Oblicz P(A ′ ∩ B′) . Rozwiązanie: P(A \ B)=P(A) − P(A∩B) P(B \ A)= P(B) − P(A∩B) P(A) − P(A∩B)=P(B) − P(A∩B)
1
P(B)=P(A)=
7
bo P(A'∪B')=P( (A∩B)' ) = 1⇔ P(A∩B)=0 P(A∪B)=P(A)+P(B) − P(A∩B)
2
P(A∪B)=
7
P( ( A∪B)' )= 1−P(A∪B)
5
P( ( A∪B)' )=
7
5
P( ( A∪B)' )=P(A'∩B')=
( Prawa de Morgana)
7
OK?
19 lis 15:19
Mila:
Dobrze.
19 lis 16:59
Piotr 10:
Dziękuję
19 lis 17:01