Wykaż, że funkcja jest rożnowartościowa
turkuć podjadek: Witam, mam pytanie odnośnie zadań tego typu:
| | 2x+1 | |
Wykaż, że funkcja jest różnowartościowa |
| |
| | x−1 | |
czyli układamy równanie i dochodzimy w końcu do:
x
1=x
2
Rozumiem jak to rozwiązać, ale jaki to ma sens? gdybyśmy mieli dowieść, że nie jest
różnowartościowa postawilibyśmy ≠ i wyszłoby to samo tylko właśnie z takim znakiem.
Czy może jednak coś źle zrozumiałem?
19 lis 15:06
krystek: Wykazałeś ,że wartości funkcji są równe , gdy równe są argumenty , czyli jest różnowartościowa.
A tak nawiasem ,nie mogę zlikwidować turkuci w ogródku.
19 lis 15:11
turkuć podjadek:

No dobrze, ale załóżmy, że w poleceniu byłaby mowa o wykazaniu, że funkcja NIE jest
różnowartościowa.Wtedy robię taki sam układ równań tylko, że ze znakiem ≠ i dojdę wtedy do
x
1≠x
2 więc jaki to ma sens jak raz dojdę do tego, że funkcja jest różnowartościowa, a za
drugim razem, że nie jest? Nie może być przecież taka i taka.
19 lis 15:18
krystek: z def Jeżeli ........ x1≠x2⇒f(x1)≠f(x2)
19 lis 15:27
PW: Aby pokazać, że nie jet różnowartościowa wystarczy pokazać przyklad dwóch różnych liczb,
dla których wartości funkcji są jednakowe.
f(x) = x2
f(−5) = 25 = f(5)
koniec.
19 lis 20:28