matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
antek95:
4
n
lim→
∞
n
2
19 lis 15:06
antek95:
jak to zrobic?
20 lis 11:14
Janek191:
Może tak :
4
n
a
n
=
n
2
4
n+1
4*4
n
a
n+1
=
=
( n +1)
2
n
2
+ 2n + 1
więc
a
n+1
4*4
n
n
2
=
*
=
a
n
n
2
+2n +1
4
n
4 n
2
4
=
=
n
2
+ 2 n + 1
1+
2
n
+
1
n
2
a
n +1
lim
= 4 > 1
a
n
n→
∞
więc lim a
n
= +
∞
n→
∞
20 lis 11:28