WIELOMIAN Z CIĄGIEM
Saper: Cześć, treść zadania jest taka:
Dany jest wielomian W(x) = x3 + bx2 − cx + d. Ten wielomian ma trzy pierwiastki tworzące ciąg
arytmetyczny o różnicy 4. W(6) = − 15. Wyznacz pierwiastki wielomianu.
Zacząłem od: w(x) = (x−a)(x−(a+4)(x−(a+8)) potem podstawiłem tę 6 za x, pamiętając że to się
równa 15.
W(6) = (6−a)(2−a)(−2−a)= −a3 +6a2 + 4a −24 = −15, więc:
−a3 +6a2 + 4a − 9=0, dalej znajduję pierwiastek w(1) = 0
pozostaje (a−1)(−a2 +5a +9), liczę deltę z tego drugiego i wychodzą jakieś czary.
na pewno, jeżeli a1 = 1, to wielomian się zgadza bo wtedy w(x)=(x−1)(x−5)(x−9), co dla 6 daje
−15.
Co z tymi pierwiastkami z delty?
Liczę na pomoc.
19 lis 14:46
Saper: podbijam
19 lis 17:34
PW: W(6) = (6−a)(2−a)(−2−a) = −(a−2)(a+2)(a−6) = −(a
2−4)(a−6)
−(a
2−4)(a−6) = −15 ⇔ (a
2−4)(a−6) = 15.
Widać, że a=1 jest rozwiązaniem, bo (−3)•(−5)=15.
Pierwiastkami wielomianu W są więc a=1, a+4 = 5 i a+8 = 9.
Na razie się zgadzamy.
a
3−6a
2−4a+9 = 0
(a−1)(a
2−5a−9) = 0
Δ = 25+36 = 61 − niestety −
| | 5−√61 | | 5+√61 | |
a1 = |
| , a2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Dla takich a też będzie W(6) = −15, więc nie ma wyjścia, a
1,a
1+4 i a
1+8 oraz a
1, a
2+4,
a
2+8 też są rozwiązaniami.
Są zatem trzy wersje odpowiedzi (trzy różne wielomiany osiągające wartość −15 dla x=6 i mające
pierwiastki tworzące ciąg arytmetyczny o różnicy 4).
19 lis 18:37
Saper: dzięki serdeczne, tak myślałem, ale wolałem się upewnić
20 lis 22:17