prośba
asia: zadnie trygometrii
zad 1
oblicz wartość funkcji trygometrycznej katów ostrych trójkąta prostokątnego o przyprostokątnej
długości a=2 i b=√5
zad 2
oblicz długość środkowej trójkąta ABC o wierzchołku A=(−3,2) B=(1,4) C=(−3,8). Poprowadz z
wierzchołka A.
zad 3
oblicz warość pozostałych funkcji trygometrycznych kąta ostrgo α jesli cosa=√13 7
19 lis 14:23
wredulus_pospolitus:
1)
krok 1 ... oblicz przeciwprostokątną
krok 2 ... wypisz funkcje trygonometryczne i czemu one się równają
19 lis 14:24
wredulus_pospolitus:
2)
krok 1 ... rysunek

krok 2 ... co wynika z rysunku ? przez jaki punkt (wspólny z podstawą trójkata) przechodzi ta
środkowa
krok 3 ... oblicz długość środkowej mając współrzędne punktów 'początku' i 'końca' środkowej
19 lis 14:26
wredulus_pospolitus:
3)
z 'jedynki trygonometrycznej' wylicz sinα
następnie oblicz pozostałe funkcje trygonometryczne
19 lis 14:26
asia: a można liczyć na pomoc
19 lis 14:28
wredulus_pospolitus:
toć właśnie pomoglem
a może po prostu liczysz na gotowca aby bez 'zbędnego' myślenia mieć zadania zrobione

19 lis 14:31
asia: czy przyprostokątna wyszła 3?
19 lis 14:34
wredulus_pospolitus:
przyprostokątną MASZ daną ... przeciwprostokątna wyjdzie c=3
19 lis 14:39
asia: i rysunek tak

a potem jeszcze cos, tg,ctg kąta α i β i dla β jeszcze sin
19 lis 14:40
wredulus_pospolitus:
tak
19 lis 14:43
asia: ok no to już mam zad. 1
no to zad 2
19 lis 14:46
asia: też z twierdzenia pitagorasa
19 lis 14:47
asia: ale jak obliczyć długość środkowego trójkąta
19 lis 14:49
wredulus_pospolitus:
napisałem Ci
rysunek
zaznacz środkową ... w jakim punkcie przecina podstawę trójkąta ?
masz współrzędne początka i końca odcinka (środkowej) ... oblicz długość tego odcinka
(środkowej)
19 lis 14:54