liczbę...
[N[ELO]]: Liczbę 32 rozłóż na 2 takie dodatnie czynniki, których suma kwadratów jest najmniejsza.
zacząłem tak:
x,y=szukane liczby
x*y=32 ==> x=32y
19 lis 13:25
wredulus_pospolitus:
no to teraz masz
x
2+y
2 ... podstawiasz pod 'x' to co wyznaczyłeś
| | 322 | |
i sprawdzasz kiedy funkcja f(y) = |
| + y2 przyjmuje minimum |
| | y2 | |
19 lis 13:27
[N[ELO]]: | | 1024 | |
x2+y2=(32y)2+y2= |
| +y2 |
| | y2 | |
i mam
1024+y
4=.. i tu brak odp... super... co robię źle?
19 lis 13:28
[N[ELO]]:
19 lis 13:31
wredulus_pospolitus:
| | 1024 | |
a skąd z |
| + y 2 przejście na 1024+y 4  |
| | y2 | |
od razu podpowiem −−− tak zrobic można w RÓWNANIU ... ale ty tu masz funkcję

poziom liceum czy studia ?
19 lis 13:36
[N[ELO]]: liceum ale bierzemy pochodną, ale ja chce ominąć ją i robić to na poziomie lo. Da się tak?
19 lis 13:38
wredulus_pospolitus:
niet ... nie da się
19 lis 13:39
[N[ELO]]: mógłbym prosić o szczegółowe rozwiązanie wraz ze wzorami?
19 lis 13:41
wredulus_pospolitus:
ale jakie

za pomocą pochodnej
19 lis 13:42
[N[ELO]]: tak
19 lis 13:48
wredulus_pospolitus:
f(y) = 1024*y
−2 + y
2
f'(y) = 1024*(−2)*y
−3 + 2*y
ponieważ: gdy f(x) = x
α to f'(x) = α*x
α−1 oraz f(x) = c*g(x) to f'(x) = c*g'(x)
i teraz ... szukasz miejsca zerowego 'pochodnej':
1024*(−2)*y
−3 + 2*y = 0
y = .... (pamiętaj o warunku y>0)
i już masz swój punkt
podstawiasz do f(y) aby wyznaczyć 'wartość' funkcji
19 lis 13:53
[N[ELO]]: prosze o dalsze obliczenia
19 lis 13:58
[N[ELO]]: w 2 linijce dlaczego policzyłeś pochodną y−2 a nie policzyliłeś z1024?
19 lis 13:59
wredulus_pospolitus:
ale jakie dalsze ...no bez przesady
1024*(−2)*y
−3 + 2*y = 0
2y
4 = 2048
y
4 = 1024
y = +/− 4
√2
jako, że y>0 to y=4
√2
| | 32 | | 32 | |
czyli x = |
| = |
| = 4√2 |
| | y | | 4√2 | |
czyli x
2+y
2 = 32+32 = 64
19 lis 14:00
wredulus_pospolitus:
ponieważ:
oraz f(x) = c*g(x) to f'(x) = c*g'(x)
stała * funkcja
pochodna = stała* pochodna z funkcji
19 lis 14:01
irena_1:
x+y=32
y=32−x
f(x)=x
2+(32−x)
2=x
2+1024−64x+x
2=2x
2−64x+1024
Taka funkcja przyjmuje wartość najmniejszą w wierzchołku paraboli, która jest jej wykresem.
x=16 i y=16
I niepotrzebne tu pochodne...
19 lis 14:02
irena_1:
To zadanie z liceum− temat "Zadania optymalizacyjne"
19 lis 14:03
wredulus_pospolitus:
Ireno −−− ale czy przedstawienie liczby jako sumy dwóch liczb jest 'rozłożeniem' na czynniki

(pytam bo zasiałaś ziarno zwątpienia

)
19 lis 14:03
irena_1:
W treści autor postu popełnił błąd− najprawdopodobniej chodzi o składniki, a nie czynniki...
19 lis 14:04
[N[ELO]]: chodzi o czynniki irenko
19 lis 14:05
wredulus_pospolitus:
no nie ... no nie ... normalnie nic tylko za włosy wytargać
19 lis 14:05
[N[ELO]]: | | 2(y4−1024) | |
mam że f'(x)= |
| dobrze? miejsca zerowe to 0, 44√4 i −44√4 |
| | y3 | |
19 lis 14:07
[N[ELO]]: czyli 44√4 czyli 32 i 1 to te czynniki?
19 lis 14:09
19 lis 14:14
wredulus_pospolitus:
czyli 44√4 czyli 32 i 1 to te czynniki? <−−− nie rozumiem pytania
19 lis 14:15
wredulus_pospolitus:
0 NIE JEST miejscem zerowym −−− patrz dziedzina funkcji
19 lis 14:16
irena_1:
Oba czynniki są równe 4
4√4.
Wprowadziłam trochę zamętu− przepraszam. Nie zauważyłam, że mieli pochodne...
19 lis 14:17
[N[ELO]]: 44√4 ok, ale mogę prosić o wykres znaku pochodnej jeszcze? moim zdaniem to 44√4=32 a z
zadania mamy
x=32y czyli x=1 czyli te liczby to 32 i 1?
19 lis 14:21
wredulus_pospolitus:
4
4√4 = 32 <−−− ale co to znaczy

4
4√4 = 4
4√22 = 4*(2
2/4) = 4*(2
1/2) = 4
√2
19 lis 14:23
[N[ELO]]: aha ok dzięki

zaraz pewnie wrzuce inne zadania. Może pod tym ok? Bo widzę że jesteś pomocny
19 lis 14:30
wredulus_pospolitus:
4
√2 =
√32 ... to tak ... ale w życiu 4
√2 = 32




ja Ci dam takie coś pisać
19 lis 14:32