| −e−x | ||
lim | wynosi +∞ ? | |
| x |
| √x2+1−1 | ||
lim | domnożylam sobie do wzoru skróconego mnożenia | |
| 2x |
| x | ||
i wyszło mi, że | i normalnie już teraz mogę podstawić zero? | |
| 2√x2+1+2 |
| 0 | ||
wychodzi wtedy | czyli cała granica =0 ? | |
| 4 |
| 1 | ||
lim √xarctg( | ) dla x>0 jak się liczy takie granice? | |
| x |
)
√x −> 0+
| π | ||
arctg(1/x) −> arctg(+∞) = | ||
| 2 |
| 1 | ||||||||||||
lim √x | * | ||||||||||||
| x |
| π | ||
arctg(1/x) −> | gdy x−> 0+ | |
| 2 |
bo coś nakombinowałam i i tak mi nie wyszło, jeszcze raz dziękuje
| 3n−1) | 3 | |||
a)lim n→∞ | = | czyli dla t∊R−{0} granica istnieje a dla t=0 nie | ||
| tn+1 | t |
| 3n+1 | ||
b)lim n→∞ ( | )n−2 to jest do potęgi n−2 | |
| tn+3 |
| 3n−1 | ||
lim | = +∞ ![]() | |
| 1 |
| 3n+1 | 1 | |||
lim ( | )n−2 = lim (n + | )n−2 = +∞ | ||
| 3 | 3 |
| 3n+1 | 1 | |||
lim ( | )n−2 = lim ( | )n−2 = 0 | ||
| 9n+3 | 3 |
| 3n+1 | 3n+1 −(tn+3) | (3−t)n −2 | |||
= 1 + | = 1 + | ||||
| tn+3 | tn+3 | tn+3 |
| (3−t)n −2 | (3−t)n −2 | |||
lim (1 + | )n−2 = lim (1 + | )(*) = | ||
| tn+3 | tn+3 |
| tn+3 | (3−t)n − 2 | |||
(*) = | * | *(n−2) | ||
| (3−t)n−2 | tn+3 |
| (3−t)n − 2 | ||
(**) = | *(n−2) −> ∞ (dla t<3) i −∞ (dla t>3) | |
| tn+3 |