Algebra - przekształcenia
kylo1303: Czy to przekształcenie ma element neutralny:
z1 o z2 = z1 * (sprzężenie z2) (nie wiem czy da się kreskę zrobić nad z2) ?
19 lis 13:02
wredulus_pospolitus:
a jaka jest definicja elementu neutralnego ?
19 lis 13:03
Janek191: _
z1 o z2 = z1 * z2
e = 1 − element nutralny
19 lis 13:46
Janek191:
e = 1 = 1 + 0 i
Mamy
z1 o 1 = z1* 1 = z1
19 lis 13:48
PW: Ale tylko "prawostronny", 1 o z = z− ≠ z
19 lis 17:44
kylo1303: No właśnie e=1 jest chyba błędne (wg. mnie), ogólnie uznałem że nie istnieje, ale pytam bo
mogę
się mylić.
Warunek elementu neutralnego: x o e = e o x = x
20 lis 00:42