matematykaszkolna.pl
ratunku wataha: Funkcja kwadratowa przyjmuje najwieksza wartość 4 dla argumentu −2 . Napisz wzór tej funkcji wiedzac że do wykresu należy punkt ( 2, −3)
19 lis 12:55
wredulus_pospolitus: y=ax2+bx+c <=== ogólna postać tejże funkcji kwadratowej Funkcja kwadratowa przyjmuje najwieksza wartość 4 dla argumentu −2 . Wniosek: xwierzchołka = −2 ; ywierzchołka = 4 wiedzac że do wykresu należy punkt ( 2, −3) Wniosek: −3 = a*(2)2 + b*2 + c tworzysz układ 3 równań z trzema niewiadomymi i go rozwiązujesz do dzieła
19 lis 13:20
irena_1: Wierzchołek paraboli ma współrzędne (−2, 4), czyli postać kanoniczna: f(x)=a(x+2)2+4 Wykres przechodzi przez punkt (2, −3), więc 3=a(2+2)2+4 16a=−1
 1 
a=−

16 
 1 
f(x)=−

(x+2)2+4
 16 
Można zapisać jej postać ogólną, ale tego w zadaniu nie ma... Według mnie wystarczy postać kanoniczna. emotka
19 lis 13:45
irena_1: Wredulusie! Trochę zapętliłeś rozumowanie. Ja bym się przestraszyła, gdybym miała problem, jak to zadanie rozwiązać i przeczytałabym o układzie trzech równań... emotka
19 lis 13:47
Janek191: emotka
19 lis 13:50
5-latek: Druga sprawa to czy wataha wie co to jest postac kanoniczna trojmianu kwadratowego ? Nstepna to czy wie co to oznacza ze punkt nalezy do wykresu tej funkcji ? Wiec mysle ze najpierw nalezalo wyjasnic z nim te problemy a potem ewentualnie niech wyliczy a nie dawac gotowe odpowiedzi ktore i tak nic jemu nie daja . BO jesli by to rozumial to napewno by nie dawal tego zadania tutaj tylko zrobil sam Nastepna to taka ze od ponad godziny nawet sie nie zainteresowal
19 lis 14:10
irena_1: 5−latku! Nie denerwuj się! emotka Skąd wiesz, że na podstawie tego rozwiązania nie zrobił/a już piętnastu zadań podobnych
19 lis 14:20
5-latek: Dzien dobry Irenko emotka emotka Na mnie juz czas spadac do pracy emotka
19 lis 14:25
wataha: Dziekuje za pomoc ! Rozumiem juz wiecej emotka
24 lis 08:42