ratunku
wataha: Funkcja kwadratowa przyjmuje najwieksza wartość 4 dla argumentu −2 .
Napisz wzór tej funkcji wiedzac że do wykresu należy punkt ( 2, −3)
19 lis 12:55
wredulus_pospolitus:
y=ax
2+bx+c <=== ogólna postać tejże funkcji kwadratowej
Funkcja kwadratowa przyjmuje najwieksza wartość 4 dla argumentu −2 .
Wniosek: x
wierzchołka = −2 ; y
wierzchołka = 4
wiedzac że do wykresu należy punkt ( 2, −3)
Wniosek: −3 = a*(2)
2 + b*2 + c
tworzysz układ 3 równań z trzema niewiadomymi i go rozwiązujesz
do dzieła
19 lis 13:20
irena_1:
Wierzchołek paraboli ma współrzędne (−2, 4), czyli postać kanoniczna:
f(x)=a(x+2)
2+4
Wykres przechodzi przez punkt (2, −3), więc
3=a(2+2)
2+4
16a=−1
Można zapisać jej postać ogólną, ale tego w zadaniu nie ma... Według mnie wystarczy postać
kanoniczna.
19 lis 13:45
irena_1:
Wredulusie! Trochę zapętliłeś rozumowanie. Ja bym się przestraszyła, gdybym miała problem, jak
to zadanie rozwiązać i przeczytałabym o układzie trzech równań...
19 lis 13:47
Janek191:
19 lis 13:50
5-latek: Druga sprawa to czy wataha wie co to jest postac kanoniczna trojmianu kwadratowego ?
Nstepna to czy wie co to oznacza ze punkt nalezy do wykresu tej funkcji ?
Wiec mysle ze najpierw nalezalo wyjasnic z nim te problemy a potem ewentualnie niech wyliczy a
nie dawac gotowe odpowiedzi ktore i tak nic jemu nie daja . BO jesli by to rozumial to
napewno by nie dawal tego zadania tutaj tylko zrobil sam
Nastepna to taka ze od ponad godziny nawet sie nie zainteresowal
19 lis 14:10
irena_1:
5−latku! Nie denerwuj się!

Skąd wiesz, że na podstawie tego rozwiązania nie zrobił/a już piętnastu zadań podobnych
19 lis 14:20
5-latek: Dzien dobry
Irenko

Na mnie juz czas spadac do pracy
19 lis 14:25
wataha: Dziekuje za pomoc ! Rozumiem juz wiecej
24 lis 08:42