19 lis 12:50
wredulus_pospolitus:
no nie nie nie ... nie ma tak latwo
1)
skorzystaj z:
a
b*a
c = a
b+c
(a
b)
c = a
b*c
19 lis 12:52
wredulus_pospolitus:
2)
64 = (xxx)
3 
216 = (xxx)
3 
itd.
19 lis 12:53
wredulus_pospolitus:
3) usuwanie niewymierności:
| a | | a | | √b | | a*√b | |
| = |
| * |
| = |
| |
| √b | | √b | | √b | | b | |
19 lis 12:53
wredulus_pospolitus:
oraz:
| a | | a | | √b + √c | | a(√b + √c) | |
| = |
| * |
| = |
| |
| √b − √c | | √b − √c | | √b + √c | | b−c | |
<−−− korzystasz tu ze wzoru skróconego mnożenia: (x−y)(x+y) = x
2−y
2
19 lis 12:55
wredulus_pospolitus:
4)
log
ab + log
ac = log
a(b*c)
log
ab − log
ac = log
a(
b/
c)
log
a(b
c) = c*log
ab
a
logab = b
19 lis 12:57