oblicz
Ania: Jak to obliczyć
(
√2 −2
√3)
2(0,(3)*3
√2−2)
mi wychodzi
14
√2−24−8
√3+8
√6 czy to dobrze

?
19 lis 12:40
wredulus_pospolitus:
pokaż obliczenia
19 lis 12:44
Ania: pod liczbę w okresie 0,(3) podstawiam 1/3
= (2−4√6+12)(1/3*3√2−2)=
(14−4√6)(√2−2)= czy tu nie powinnam pominąć pierwszego nawiasu ?
14√2−24−8√3+8√6
19 lis 12:49
Ania: napiszcie proszę czy to dobrze
19 lis 13:07
wredulus_pospolitus:
1 linijka OK
2 linijka OK
3 linijka −−− neee
14*(−2) = −2
4
19 lis 13:12
Ania: −28 nie zauważyłam
czyli wynik
14√2−28−8√3+8√6 i tak jest dobrze ? można przed nawias wyciągnąć 2 , ale już nic więcej
19 lis 13:17
Ania: nikt już nie odpowiada ?
dziękuję za pomoc
19 lis 13:41
wredulus_pospolitus:
na dobrą sprawę to już koniec
wyciągnięcie przed nawias doprowadzi w konsekwencji (prędzej czy później) do tych dwóch
nawiasów, które wymnażałaś
19 lis 13:42
Ania: Ok rozumiem
dziękuję
19 lis 13:51