nierówność
potrzebujący: Jak rozwiązać taką nierówność
4*3|x−2|−1 − 32|x−2|−2 ≤ 3
19 lis 12:35
wredulus_pospolitus:
t = |x−2| ; t≥0
i rozwiązujesz
19 lis 12:37
wredulus_pospolitus:
a nawet można
t = |x−2|−1 ; t≥−1
zrobić ... i masz fajną nierówność kwadratową
19 lis 12:38
potrzebujący: po podstawieniu wyszło 4*3
t−1 − 3
2t−2 ≤ 3
pomnożyłem co mogłem i wyszło coś takiego 8*3
t − 3
2t ≤ 27
Ale nie wiem czy to jest dobrze i nie wiem co dalej z tym t
19 lis 12:45
wredulus_pospolitus:
32t = (3t)2
w = 3t ; w≥1 (bo t≥0)
19 lis 12:47
potrzebujący: tyle tego podstawiania

teraz są juz trzy niewiadome.....
19 lis 12:50
wredulus_pospolitus:
ale powiązane ze sobą
19 lis 12:50
potrzebujący: a nie ma jakiegos prostszego sposoby? Bo nie mam pojęia jak te wszystkie niewiadome ze sobą
połaczyc....
19 lis 12:52
pigor: ..., lub tak : patrząc uważnie na postać równania i mieć w ...

głowie
zmienną pomocniczą np. tak :
4*3|x−2|−1− 32|x−2|−2 ≤ 3 ⇔ (3
|x−2|−1)
2− 4*3
|x−2|−1+3 ≥ 0 , a stąd
i wzorów Viete'a ⇔ 3
|x−2|−1= 3 lub 3
|x−2|−1= 1 ⇔ |x−2|−1= 1 lub |x−2|−1= 0 ⇔
⇔ |x−2|= 2 lub |x−2|= 1 ⇔ x−2= ±2 lub x−2= ±1 ⇔
x∊{4,0,3,1} . ...
19 lis 13:21
wredulus_pospolitus:
potrzebujący −−− powalasz mnie
jak nie wiesz jak ze soba połączyć:
t = |x−2| ; t≥0 <−−−połączenie
w = 3t ; w≥1 <−−−połączenie
rozwiążesz równanie ... wyliczysz 'w'
podstawisz i wyliczysz 't'
podstawisz 't' i wyliczysz 'x'
albo możesz od razu tak jak pigor ... pod warunkiem, że 'widzisz' że jest to równanie
kwadratowe
19 lis 13:24
pigor: ..., dobrze powiedziane trzeba (zachęcam, bo można) "widzieć", mam
nadzieję, że ktoś "zarazi się " tą "moją" metodą, bo ja stosuję zmienną pomocniczą
tylko przypadkach ...

klinicznych ( w ostateczności) .
19 lis 13:33