Zmienne losowe ciągłe - bardzo proszę o pomoc!
Szaruś: Zmienna X ma gęstość w postaci:
| | ⎧ | 0 dla x<0 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | xe−x dla x≥0 | |
Wyznacz dystrybuantę oraz P(0 < X < ln2)
19 lis 12:00
wredulus_pospolitus:
jaki jest związek pomiędzy gęstością a dystrybuantą
19 lis 12:04
daras: nie gęstość, bo to wielkość fizyczna, tylko funkcja gęstości prawdopodobieństwa zmiennej
losowej X
19 lis 12:06
Szaruś: dystrybuantę liczymy na podstawie funkcji gęstości
F(x)= P(X<x) = ∫(−∞,x) f(t)dt
(nie wiem jak się robi całkę oznaczoną, na dole miało być −∞, na górze x)
19 lis 12:09
wredulus_pospolitus:
daras ... masz rację .... ale 'taki skrót myślowy' mi wyszedł
19 lis 12:09
wredulus_pospolitus:
Szaruś ... no to w czym problem

do dzieła
19 lis 12:09
Szaruś: w tym, że nie wiem jak to od praktycznej strony policzyc
19 lis 18:58
Krzysiek: skoro dla x<0 f(x)=0
to policz:
∫0x te−tdt
19 lis 19:17
20 lis 12:54
Krzysiek: raczej w granicach takich jak napisałem, bo miał wyznaczyć dystrybuantę.
20 lis 16:46
Szaruś: ok dziękuję, w końcu mi się udało wyliczyć, wyszło mi 1 − xe−x− e−x
a jak się zabrać za ten drugi podpunkt gdzie mam wyliczyc P(0 < X < ln2) ?
20 lis 23:49
Szaruś: tzn wiem że mam policzyc ∫xe−xdx w granicach : 0, ln2,
wiem że z pierwszego nawiasu wyjdzie 1, ale tam gdzie sie zaczyna liczenie
[−ln2 e
−ln2 − e
−ln2] to juz nie wiem jak to policzyc
21 lis 00:03
Godzio:
P(0 < X < ln2) = P(X < ln2) − P(X ≤ 0)
21 lis 00:15
Szaruś: a to nie z tego wzoru że P(a≤X≤b) = ∫f(x)dx w granicach od a do b?
21 lis 00:34
Godzio:
A to jakaś różnica ?
F(ln2) − F(0) i tyle
21 lis 00:40