matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadać zbieżność szeregu i znaleźć sumę:
xyz:
Zbadać zbieżność szeregu i znaleźć sumę: g, α ∊R ∧ |g|< 1 ∑ g
n
cos(n α) a
n
=g
n
cos(n α)
nα cos(nα)
lim a
n
= g
n
=lim g
n
nα
nα
D'Alamberta:
g
n+1
(n+1)α
lim
=g
g
n
nα
19 lis 11:58
wredulus_pospolitus:
nie podoba mi się to
nα cos(nα)
lim g
n
≠
lim g
n
nα
nα
lim a
n
= 0 <−−− a
n
−> iloczyn ciągu zbieżnego do 0 i ciągu ograniczonego
19 lis 12:18