Wyrażenia algebraiczne
DeDee: | | 1−(9+x2) | | 1+(3+x)−1 | |
Oblicz wartość wyrażenia [1− |
| ] |
| dla x=√2 |
| | 6x | | 1−(3+x)−1 | |
19 lis 09:29
wredulus_pospolitus:
podstaw za x wartość √2 i licz
19 lis 09:30
wredulus_pospolitus:
możesz też poprzekształcać przed podstawieniem ... ale nie jest to konieczne
19 lis 09:30
DeDee: Tylko mnie zastanawia czy po podstawieniu konieczne jest stosowanie wzorów skróconego
mnożenia...
19 lis 09:55
wredulus_pospolitus:
a gdzie tu masz wzór skróconego mnożenia
19 lis 10:08
DeDee: Pomoże ktoś? Wychodzi mi 3.564129395, 2.70710677, ale nic się nie zgadza z podanymi mi
odpowiedziami

oto one:
19 lis 22:53
5-latek: Podstaw za x=√2 i policz ile wynosi ten 1 nawias
dawaj tu obliczenia
19 lis 23:08
DeDee: | | 1−(3+√2)(3−√2) | | 1−7 | | √2 | |
[1− |
| ]= 1− |
| = 1+ |
| ≈1.707106... |
| | 6√2 | | 6√2 | | 2 | |
19 lis 23:19
DeDee: | | 1−(9+2 | | −10 | |
ewentualnie jest [{1− |
| ]=1− |
| ≈2.41421... |
| | 6√2 | | 6√2 | |
19 lis 23:22
5-latek: | | −10 | |
To drugie dostales tak 1− |
| −− nie liczysz przzyblizonej wartosci tylko teraz |
| | 6√2 | |
sprowadz too do wspolnego mianownika i policz ile to jest
19 lis 23:26
19 lis 23:28
DeDee: no ale co dalej...?
19 lis 23:33
5-latek: Masz nie liczyc przyblizonych wartosci −czy to jest jasne ?

Na razie zostwmy ten nawias jak jest zobaczymy potem czy bedziemy usuwac niewymirnosc z
mianownika OK?
Teraz drugie wyrazenie zapisz jak bedzie wygladac po podstaweiniu za x=
√2
19 lis 23:37
5-latek: ja pisze wolno . Troche cierpliwosci, OK?
19 lis 23:38
DeDee:
| | | |
Po sprowadzeniu do wspólnego mianownika mamy |
| |
| | | |
| | 4+√2 | |
Na końcu zostaje |
| |
| | 2+√2 | |
19 lis 23:41
5-latek: No to teraz wymnoz te oba nawisy
19 lis 23:43
DeDee: | | 34√2+52 | |
Na końcu wyszło mi |
| |
| | 12√2+12 | |
19 lis 23:45
5-latek: mamy dobrze tylko zastanawiam sie jak to przeksztalcic do podanyc odpowiedzi
19 lis 23:56
DeDee: już nie zastanawiaj się

wystarczy mi wiedzieć, że jest poprawnie z 3 odpowiedzią

dziena
19 lis 23:58
5-latek: na zdrowie
20 lis 00:00