wariancje
milenaa: Nauczyciel przdstawil uczniom nastepujacy system klasyfikacji rocznej z matematyki: Ocena
roczna wystawiona jest jako zaokraglona do liczby calkowitej srednia wazona oceny za pierwszy
semestr z waga 0,4 i oceny za drugi semestr z waga 0,6. Oceny semestralne wystawia nauczyciel
jako srednie wazone( zaokraglone do calosci)nastepujacych liczb:k− sredniej z prac klasowych z
waga m0,65,u− sredniej z odpowiedzi ustnych z waga 0,25,d−sredniej z prac domowych z waga
0,1(kazda z tych srednich zaokragla do jednego miejsca po przecinku). Oblicz jaka ocene roczna
otrzyma uczen,ktory uzyskal nastepujace oceny:
prace klasowe 1 semestr:3,4,2,3. 2 semestr:4,3,4,3
odpowiedzi ustne 1 semestr: 4,5,2. 2semestr:4,4,3
prace domowe 1 semestr: 4,1. 2 semestr:45
19 lis 08:46
irena_1:
I semestr:
| 0,65(3+4+2+3)+0,25(4+5+2)+0,1(4+1) | |
| = |
| 3*0,65+3*0,25+2*0,1 | |
| | 7,8+2,75+0,5 | | 11,05 | |
= |
| = |
| ≈3,81≈4 |
| | 1,95+0,75+0,2 | | 2,9 | |
II semestr:
| 0,65(4+3+4+3)+0,25(4+4+3)+0,1(4+5) | |
| = |
| 4*0,65+3*0,25+2*0,1 | |
| | 9,1+2,75+0,9 | | 12,75 | |
= |
| = |
| ≈3,59≈4 |
| | 2,6+0,75+0,2 | | 3,55 | |
Ocena roczna:
sprawdź jeszcze obliczenia
19 lis 09:06
M: W pierwszym ułamku w mianowniku, powinno być 4*0,65
28 lut 06:08