lim (x −> inf) 2x ( sqrt(x−1)− sqrt(x+5) )
stosuje sprezenie i wychodzi:
lim (x −> inf) −12x / ( sqrt(x−1) + sqrt(x+5) )
prosze o pomoc
pozdrawiam,
Kreta
| (√x−1 − √x+5)(√x−1 + √x+5) | ||
lim 2x((√x−1}−√x+5) = lim 2x | = | |
| (√x−1 + √x+5) |
| (x−1)−(x+5) | −12x | |||
=lim 2x | = lim | na razie dobrze. | ||
| (√x−1 + √x+5) | (√x−1 + √x+5) |
| 1 | ||
Stopień licznika jest równy 1, a stopień mianownika (mówiąc nieprecyzyjnie) jest równy | ||
| 2 |
| 1 | 1 | |||
> | ||||
| √x−1+√x+5 | 2√x+5 |
| −12x | −12x | 6x | 6(x+5)−30 | |||||
< | = − | = − | = | |||||
| √x−1+√x+5 | 2√x+5 | √x+5 | √x+5 |
| 30 | ||
= −(6√x+5 − | ), | |
| √x+5 |
| 30 | ||
−(6√x+5 − | ) | |
| √x+5 |