matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż nierówność
Zero:
x
3
+ 2x
2
− 3 < 0 czy pierwiastkiem wielomianu jest 1 czy −1 ? i jaki będzie wynik ?
19 lis 00:27
fdsf:
p∊−1,1,−3,3 q∊−1,1
p
={−1;1;−3;3}
q
W(1)=1
3
+2*1
2
−3=0 x1=1 (x
3
+2x
2
−3):(x−1)=x
2
+3x+3 Δ=9−4*1*3=−3 Δ<0 x1=1
19 lis 00:34