f. kwadratowa
bartek: Funkcja ma postać f(x) = ax2 + bx +10. Napisz wzór na postać ogólną, iloczynową i kanoniczną.
Jeżeli funkcja posiada miejsce zerowe x0=2 i zawiera punkt A(1,6).
18 lis 22:59
bezendu:
y=ax2+bc+10
y=a(x−2)2 jedno miejsce zerowe
a(1−2)2=6
a=6
y=6(x−2)2
y=6(x2−4x+4)
y=6x2−24x+24
18 lis 23:02
bartek: 6= a(x−2)2 czy 6= a(x−2)(x−x2) ?
18 lis 23:03
bartek: ok już wiem dzięki
18 lis 23:03
bartek: czy da radę przedstawić to w postaci kanonicznej?
18 lis 23:20
bezendu:
masz postać kanoniczną przecież

y=6(x−2)
2 to co to Twoim zdanie jest ?
18 lis 23:22
Janek191:
a = 6
więc postać kanoniczna
y = 6*( x − 2)2
==============
18 lis 23:23
bartek: kanoniczna i iloczynowa jest taka sama?
18 lis 23:25
Mila:
Dlaczego założyliście, że jest jedno miejsce zerowe? W treści nic takiego nie pisze.
f(2)=0⇔4a+2b+10=0
f(1)=6⇔a+b+10=6
⇔
a=−1, b=−3
f(x)=−x2−3x+10 postać ogólna
dalej potrafisz?
19 lis 17:31
bartek: dzięki
19 lis 19:52