rowaania
Lukaszz: proszę o pomoc w zadaniu : rozwiąż równanie x
3 +2x −9 = 0
18 lis 22:41
Lukaszz: nikt nie potrafi?
18 lis 23:03
18 lis 23:03
Hugo: Ja Na na fonie to nie wiem do czego ten link. Trzeba wydzielic ten wielomian i ci od razu
wyjda wyniki. Sa dwa sposoby dzielenia poszukaj na stronie, chyba ze chcesz na kozaka bo
rõwnanie nie jest mega ciezkie sb mnozyc az ci wyjdzie
18 lis 23:09
ICSP: x = u + v skąd od razu mam, ze :
u
3 + v
3 = 9
Zatem x =
3√z1 +
3√z2 gdzie z
1 oraz z
2 są rozwiązaniami równania :
| | 32 | | 2219 | | 6657 | |
Δ = 81 + |
| = |
| = |
| > 0 − jedno rozwiązanie rzeczywiste |
| | 27 | | 27 | | 81 | |
| | 3√81 + √6657 | | 3√81 − √6657 | |
x = |
| + |
| |
| | 3√18 | | 3√18 | |
18 lis 23:15