d
Hugo: Rzucamy 2razy kostka na ktörej mamy 2 zielone scianki i 4 czerwone. Oblicz prawdopodobienstwo
wyrzucenia co najwyzej 1 scianki czerwonej;
2przypadki?
1 x czerw
0 czerw?
Prosze o pomoc
18 lis 22:05
Mila:
Dwukrotny rzut kostką
No dobrze zacząłeś.
A− wyrzucono co najwyżej jedną ściankę czerwoną (ZZ,ZC,CZ)
P(A)= licz
18 lis 22:14
bezendu:
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | | 5 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 9 | |
18 lis 22:17
Hugo: Odp to 5/9
18 lis 22:17
Hugo: Jak ja sb to rysuje to mi nie wychodzi ;x... Dz wielkie, a chcialo by ci sie to rozpisac bz
drzewka? Byl bym bardzo wdzieczny : >
co do pani Mili oczywiscie sb policze zachwile zeby to tez zrozumiec : ) !
18 lis 22:25
bezendu:
A' zdarzenie przeciwne polegając na tym, że czerwona ścianka wypadnie 2 razy
18 lis 22:31
Hugo: Ok juz wszystko chyba rozumiem; bo ja jak to wrzucalem to mi wychodzilo
1) 4 czerwone na 36
2) druga kostka 4/36
3) same zielone 4/36
Przy czym nie bralem pod uwage ze trzeba tez rozruznic ze jak losujemy 1' czerwona na 1' kostce
i losujemy 1' lub 2'gą zieloną na 2'giej kostce to te sytuacje rozrözniamy. Temu mi wychodzili
12/36 a nie 20/36...
Còz lepiej pózno niz wcale wykryc tak razacy bład, nie milosierny ten dzial
dz wam : ))))))

!
18 lis 22:35
Hugo: O...

nie myslalem o tym. 1−( 4*4 = 16 mozliwosci czerw przez 36.. ) Wychodzi

ok dz
18 lis 22:39