Suma miar dwóch kątów trójkąta jest równa α, a boki zawarte w ramionach trzecieg
kamczatka: Suma miar dwóch kątów trójkąta jest równa α, a boki zawarte w ramionach trzeciego kąta mają
długości a i b. Oblicz pole tego trójkąta.
Czy mógłby ktoś zrobić do tego zadania rysunek ? Dzięki wielkie.
18 lis 21:57
Eta:

β+ γ=α to δ= 180
o−α
| | 1 | | 1 | |
P= |
| *a*b*sinδ=....... = |
| a*b*sinα |
| | 2 | | 2 | |
18 lis 22:13
kamczatka: czemu sinδ to sinα ?
19 lis 16:11
kamczatka: w ogóle czemu sinδ=180−α to nie jest rozmiar kąta ?
19 lis 16:14
krystek: Przeczytaj uważnie treść i zapis ETy
δ=180−(β+γ)=180−α
19 lis 16:20
kamczatka:
tak wiem ale przecież to są miary kątów a nie sinus kąta
19 lis 16:22
krystek: sinδ=sin(180−α)=sinα Wzory redukyjne.
19 lis 16:24
kamczatka: aha to już wiem czemu sinα=sinδ
ale czemu 180−α=sinδ ? Jak to przecież miara kąta
19 lis 16:29
kamczatka: ?
19 lis 16:51
krystek: A gdzie masz tak zapisane ,że sinδ=180−α
19 lis 16:53
kamczatka: dobra już czaję dzięki.
19 lis 16:57