matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
Janusz:
Oblicz pole trójkąta równobocznego, jeżeli punkt przecięcia wysokości jest odległy od: a) wierzchołka o 2 b) boku o
√
3
18 lis 21:33
Eta:
a
√
3
a) h=3 , h=
=3 ⇒a
√
3
=6 ⇒ a= 2
√
3
2
a
2
√
3
P=
=..........
4
b) h= 3
√
3
⇒ a
√
3
= 6
√
3
⇒ a= 6
a
2
√
3
P=
=.....
4
18 lis 21:55